
Przygotowanie przyjęcia kojarzy się wszystkim z
pracochłonnymi przygotowaniami przekąsek i dań dla gości. Czy jednak zawsze
trzeba spędzać godziny w kuchni, aby przyjęcie było udane a goście najedzeni i
zadowoleni?
Jak wiadomo podstawą każdej imprezy są napoje i przekąski. Te
pierwsze kupujemy gotowe w sklepie, więc nie tracimy tu zbytnio swojego czasu.
Gdy dobrze zaplanujemy menu i kupimy wszystkie potrzebne składniki wcześniej,
to również wszystko pójdzie szybko i sprawnie.
Do wykonania szybkich przekąsek podstawą będzie ciasto
francuskie. Kupimy je praktycznie w każdym sklepie i jest to produkt, który
uratował już życie niejednej gospodyni. Na przyjęcie możemy go użyć zarówno do
wykonania słodkich jak i słonych przekąsek. Najprostsza z nich do aromatyczne
paluchy:
-ciasto wałkujemy i kroimy w paski 2- 4 cm
-robimy z tych kawałków wałeczki, które posypujemy wedle
uznania ziołami: bazylia, czosnek, kminek, tymianek etc. oraz solimy do smaku.
-pieczemy w piekarniku około 10 minut i podajemy z różnymi
sosami.
Ciasteczka brzoskwiniowe:
-wałkujemy ciasto francuskie
-wykrawamy szklanką kółka
-na środek każdego kółka kładziemy połówkę brzoskwini
-pieczemy w piekarniku do zarumienienia ciasta
-posypujemy cukrem pudrem.
Rolada serowo szpinakowa:
-wałkujemy płaty ciasta
-przygotowujemy farsz: szpinak, sól, pieprz, czosnek, żółty
ser- przesmażamy na patelni aż składniki się połączą
-farsz wykładamy równomiernie na płatach ciasta, tak, aby
brzegi około 1cm pozostały bez farszu
-zawijamy roladę i końcówkę sklejamy rozbełtanym białkiem
-pieczemy w piekarniku do zarumienienia ciasta.
Ciasteczka z jabłkami:
-ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty
-jabłko kroimy w drobną kostkę, dodajemy odrobinę cukru,
wodę i przesmażamy w garnku
-na każdy z kwadratów wykładamy ok. łyżeczkę musu i składamy
kwadraty na pół tak, aby powstały z nich trójkąty
-zlepiamy brzegi i smarujemy po wierzchu białkiem
-pieczemy w piekarniku około 20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz