czwartek, 5 listopada 2015

Domowa pizza



Wakacyjne wyjazdy sprzyjają spożywaniu większej ilości gotowych produktów, które choć smaczne, to niestety niezbyt zdrowe i co też niezwykle istotne, bardzo tuczące. Zastanówmy się zatem wspólnie czy można coś zrobić, aby nie rezygnować całkowicie z tych smacznych dań, a jednocześnie jak ograniczyć ich kaloryczność i sprawić, aby stały się produktami zdrowymi.

 Pizza jest właśnie takim klasycznym i bardzo często wybieranym w restauracji daniem, które niestety dostarcza mnóstwo kalorii i konserwantów. Aby zatem nie rezygnować z tego pysznego dania a odżywiać się zdrowo, to trzeba taką pizzę wykonać sobie samodzielnie w domu. W ten sposób w pizzy nie będzie konserwantów, które dodawane są nagminnie przez producentów takich produktów, wzmacniaczy smaku typu glutaminian, który jak wiemy jest rakotwórczy i bardzo niezdrowo spożywać produkty, które go zawierają. Dodatkowo przy samodzielnym wykonywaniu pizzy od początku do końca, możemy też znacznie obniżyć kaloryczność tego pysznego dania.

Do przygotowania pizzy potrzebujemy:
-2 szklanki mąki
-0, 5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
-łyżeczka drożdży
-woda, sól, cukier.

Podane ilości wystarczą na wykonanie 2 średniej wielkości spodów. Ponadto wody dodajemy tyle ile zabierze ciasto, aby było elastyczne i łatwo odchodziło od ręki. Składniki mieszamy, wyrabiamy, formujemy kulę i smarujemy z wierzchu olejem, odstawiamy pod przykryciem na godzinkę, aby nieco wyrosło. Po wyrośnięciu nie wałkujemy tylko rozciągamy dłonią na kształt koła.

Aby pizza była zdrowa i smaczna, to można zamiast mąki pszennej użyć razowej lub zmieszać oba rodzaje.

Teraz przychodzi czas na zdrowe składniki i tutaj każdy daje na wierzch to, co lubi, zatem dużo świeżych warzyw: pomidory, papryka, kukurydza, cebula, odrobina chudej wędliny lub owoców morza i gotowe. 

Wkładamy taką pizzę do piekarnika na około 20 minut i w tym czasie przygotowujemy domowy sos.

Sos oczywiście na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodajemy odrobinę soli, pieprzu i wyciśnięty ząbek czosnku. Do tego drobno siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sosem.

Dla osób, które preferują do pizzy sosy pomidorowe proponujemy:
-2, 3 pomidory zesmażamy na patelni razem z czosnkiem
-doprawiamy solą i pieprzem
-przecieramy przez sito
-dodajemy drobno posiekaną bazylię.

0 komentarze:

Prześlij komentarz