Wakacyjne wyjazdy sprzyjają spożywaniu większej ilości
gotowych produktów, które choć smaczne, to niestety niezbyt zdrowe i co też
niezwykle istotne, bardzo tuczące. Zastanówmy się zatem wspólnie czy można coś
zrobić, aby nie rezygnować całkowicie z tych smacznych dań, a jednocześnie jak
ograniczyć ich kaloryczność i sprawić, aby stały się produktami zdrowymi.
Do przygotowania pizzy potrzebujemy:
-2 szklanki mąki
-0, 5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
-łyżeczka drożdży
-woda, sól, cukier.
Podane ilości wystarczą na wykonanie 2 średniej wielkości
spodów. Ponadto wody dodajemy tyle ile zabierze ciasto, aby było elastyczne i
łatwo odchodziło od ręki. Składniki mieszamy, wyrabiamy, formujemy kulę i
smarujemy z wierzchu olejem, odstawiamy pod przykryciem na godzinkę, aby nieco
wyrosło. Po wyrośnięciu nie wałkujemy tylko rozciągamy dłonią na kształt koła.
Aby pizza była zdrowa i smaczna, to można zamiast mąki
pszennej użyć razowej lub zmieszać oba rodzaje.
Teraz przychodzi czas na zdrowe składniki i tutaj każdy daje
na wierzch to, co lubi, zatem dużo świeżych warzyw: pomidory, papryka,
kukurydza, cebula, odrobina chudej wędliny lub owoców morza i gotowe.
Wkładamy
taką pizzę do piekarnika na około 20 minut i w tym czasie przygotowujemy domowy
sos.
Sos oczywiście na bazie jogurtu naturalnego, do którego
dodajemy odrobinę soli, pieprzu i wyciśnięty ząbek czosnku. Do tego drobno
siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sosem.
Dla osób, które preferują do pizzy sosy pomidorowe
proponujemy:
-2, 3 pomidory zesmażamy na patelni razem z czosnkiem
-doprawiamy solą i pieprzem
-przecieramy przez sito
-dodajemy drobno posiekaną bazylię.
0 komentarze:
Prześlij komentarz