
Wszyscy uwielbiamy domowe pierożki, choć mało kto sam je
wykonuje. Najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem, gdzie to babcia lub mama
robiła najpyszniejsze w świecie pierogi z jagodami czy też z serem.
Choć niewątpliwie nic nie zastąpi nam nigdy pierogów
wykonanych przez mamę czy babcię, to jednak warto pokusić się i spróbować choć
raz swoich sil w tym kunszcie kulinarnym.
Jak powszechnie wiadomo, pierożki możemy nadziewać
przeróżnymi farszami: serem, owocami, mięsem, grzybami czy kapustą. Każdy daje
do środka to, co akurat lubi najbardziej. Jednak aby pierogi wyszły smaczne, to
najważniejszy jest nie farsz, ale dobre ciasto. I tutaj jest kilka szkół w
zależności od tego, jaki rodzaj pierogów robimy. Najpierw zajmiemy się ciastem
tradycyjnym, które pasuje do lubianych pierogów ruskich lub takich z nadzieniem
mięsnym.
Ciasto podstawowe na pierogi:
-do miski wsypujemy mąkę pszenną
-dodajemy odrobinę soli
-wlewamy trochę oliwy
-wlewamy ciepłą, ale niegorącą wodę
-mieszamy i ewentualnie dodajemy nieco wody lub mąki, tak,
aby ciasto łatwo się zagniotło.
To jest cała filozofia, pysznych i lubianych przez
wszystkich pierogów. Bardzo ważnym elementem jest ciepła woda, która nadaje
ciastu miękkości i elastyczności. Ważne jest również to, aby nie dawać wody
gorącej gdyż wówczas ciasto będzie się kleiło. Nie zapominajmy też o oliwie,
gdyż ona nadaje pierogom elastyczności. Nie dodajemy w ogóle jajka, gdyż ono
sprawia, że pierogi po ugotowaniu szybko twardnieją.
Bardzo ważne jest również
to, aby dać ciastu odpocząć. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na pół godziny.
Farsz wyrabiamy i przyprawiamy według gustu i nakładamy na
wykrojone wcześniej krążki ciasta. Dobrze zlepiamy brzegi i wrzucamy do
gotującej się wody. W przypadku pierogów z farszem słonym, wodę dodatkowo
również delikatnie solimy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz