środa, 28 października 2015

Domowe pierożki



Wszyscy uwielbiamy domowe pierożki, choć mało kto sam je wykonuje. Najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem, gdzie to babcia lub mama robiła najpyszniejsze w świecie pierogi z jagodami czy też z serem. 
Choć wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż zrobienie pierogów, to jednak wielu z nas boi się nawet tego spróbować. Pewnie dlatego też pozostają w naszych myślach, jako coś nieosiągalnego, coś co utraciliśmy wraz z dzieciństwem.

Choć niewątpliwie nic nie zastąpi nam nigdy pierogów wykonanych przez mamę czy babcię, to jednak warto pokusić się i spróbować choć raz swoich sil w tym kunszcie kulinarnym.

Jak powszechnie wiadomo, pierożki możemy nadziewać przeróżnymi farszami: serem, owocami, mięsem, grzybami czy kapustą. Każdy daje do środka to, co akurat lubi najbardziej. Jednak aby pierogi wyszły smaczne, to najważniejszy jest nie farsz, ale dobre ciasto. I tutaj jest kilka szkół w zależności od tego, jaki rodzaj pierogów robimy. Najpierw zajmiemy się ciastem tradycyjnym, które pasuje do lubianych pierogów ruskich lub takich z nadzieniem mięsnym.

Ciasto podstawowe na pierogi:
-do miski wsypujemy mąkę pszenną
-dodajemy odrobinę soli
-wlewamy trochę oliwy
-wlewamy ciepłą, ale niegorącą wodę
-mieszamy i ewentualnie dodajemy nieco wody lub mąki, tak, aby ciasto łatwo się zagniotło.

To jest cała filozofia, pysznych i lubianych przez wszystkich pierogów. Bardzo ważnym elementem jest ciepła woda, która nadaje ciastu miękkości i elastyczności. Ważne jest również to, aby nie dawać wody gorącej gdyż wówczas ciasto będzie się kleiło. Nie zapominajmy też o oliwie, gdyż ona nadaje pierogom elastyczności. Nie dodajemy w ogóle jajka, gdyż ono sprawia, że pierogi po ugotowaniu szybko twardnieją. 

Bardzo ważne jest również to, aby dać ciastu odpocząć. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Farsz wyrabiamy i przyprawiamy według gustu i nakładamy na wykrojone wcześniej krążki ciasta. Dobrze zlepiamy brzegi i wrzucamy do gotującej się wody. W przypadku pierogów z farszem słonym, wodę dodatkowo również delikatnie solimy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz