środa, 21 października 2015

Schabowy na 7 sposobów




Schabowy to znane na całym świecie danie, z którego słyną polscy kucharze i polskie gospodynie. Jest to danie, które od lat króluje na naszych stołach i jak widać wciąż znajduje wielu zwolenników.
Tradycyjny schabowy, to danie bardzo kaloryczne, na które nie każdy może sobie pozwolić i przede wszystkim nie powinien on królować na naszych stolach zbyt często.

Schabowy według najstarszych, polskich receptur to sztuka mięsa wieprzowego, zbitego mocno kuchennym tłuczkiem, przyprawiona solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso jest panierowane w mące, jajku, bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Choć bardzo smaczne, to niezwykle kaloryczne i niezbyt też zdrowe.

Aby móc bez wyrzutów sumienia jeść schabowego, to warto go nieco odtłuścić i nieco zmodyfikować ten podstawowy i pierwszy przepis. Poniżej podajemy siedem ciekawych sposobów na schabowego:
  1. Tradycyjny schabowy w panierce, smażony na głębokim tłuszczu.
  2. Odchudzony schabowy, bez panierki, pieczony w piekarniku.
  3. Tradycyjny schabowy, faszerowany dodatkowo pieczarkami i żółtym serem.
  4. Roladki ze schabowego bez panierki, duszone w piekarniku w rękawie kuchennym.
  5. Schabowy faszerowany serem żółtym i czerwoną, słodką papryką.
  6. Schabowy bez panierki, duszony na patelni wraz z warzywami: cebula, czosnek, papryka i cukinia.
  7. Tradycyjny schabowy faszerowany warzywami.

 Wyraźnie widać, że tradycyjny schabowy może mieć wiele odsłon i każdy znajdzie tu coś dla siebie. 

Zadowoleni będą zarówno tradycjonaliści jak i osoby lubiące nowości i przede wszystkim zdrową kuchnię.

0 komentarze:

Prześlij komentarz