
Schabowy to znane na całym świecie danie, z którego słyną
polscy kucharze i polskie gospodynie. Jest to danie, które od lat króluje na
naszych stołach i jak widać wciąż znajduje wielu zwolenników.
Schabowy według najstarszych, polskich receptur to sztuka
mięsa wieprzowego, zbitego mocno kuchennym tłuczkiem, przyprawiona solą,
pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso jest panierowane w mące, jajku,
bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. Choć bardzo smaczne, to niezwykle
kaloryczne i niezbyt też zdrowe.
Aby móc bez wyrzutów sumienia jeść schabowego, to warto go
nieco odtłuścić i nieco zmodyfikować ten podstawowy i pierwszy przepis. Poniżej
podajemy siedem ciekawych sposobów na schabowego:
- Tradycyjny schabowy w panierce, smażony na głębokim tłuszczu.
- Odchudzony schabowy, bez panierki, pieczony w piekarniku.
- Tradycyjny schabowy, faszerowany dodatkowo pieczarkami i żółtym serem.
- Roladki ze schabowego bez panierki, duszone w piekarniku w rękawie kuchennym.
- Schabowy faszerowany serem żółtym i czerwoną, słodką papryką.
- Schabowy bez panierki, duszony na patelni wraz z warzywami: cebula, czosnek, papryka i cukinia.
- Tradycyjny schabowy faszerowany warzywami.
Zadowoleni będą zarówno
tradycjonaliści jak i osoby lubiące nowości i przede wszystkim zdrową kuchnię.
0 komentarze:
Prześlij komentarz