środa, 21 października 2015

Pomysł na pomidorówkę z papryką




Pomidorówka niejednemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym, z czasem naszego dzieciństwa, pełnego beztroski i uśmiechu. Choć to potrawa bardzo prosta w wykonaniu, to w ostatnim czasie nieco zapomniana i stosunkowo rzadko gości na naszym stole.

Pomidorówka to idealny pomysł na szybki i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Idealna i smaczna pomidorówka powinna być wykonana na rosole drobiowo - warzywnym, wówczas smak będzie klarowniejszy i pełniejszy. Do każdej pomidorówki potrzebne będą pomidory, które mogą być zarówno świeże jak i takie z puszki. Wrzucamy je do zrobionego już wywaru i gotujemy jedynie kilka minut. Po ugotowaniu blendujemy, tak, aby powstała jednolita masa. Pomidorówka znacznie zyska na smaku i aromacie, gdy dodamy do niej pod koniec gotowania klika słodkich papryczek, które potem miksujemy wraz z pozostałymi warzywami. Można również po ugotowaniu wsypać kilka łyżeczek słodkiej, mielonej papryki, która również znacznie poprawi smak zupy.

Tak przygotowaną pomidorówkę możemy podawać w formie kremu z grzankami, lub bardziej tradycyjnie, dodając do niej ugotowany ryż lub makaron. Pomidorówka z papryką smakuje również z ugotowaną kaszą jaglaną, która idealnie łączy się z pomidorowym aromatem.

Widzimy więc, że pomysł na pomidorówkę z papryką, to idealny sposób na szybkie i smaczne danie. Do tego bardzo pożywne i zdrowe. Warto ją gotować i podawać naszym pociechom, gdyż dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów.

0 komentarze:

Prześlij komentarz