
Pomidorówka niejednemu z nas kojarzy się z domem rodzinnym,
z czasem naszego dzieciństwa, pełnego beztroski i uśmiechu. Choć to potrawa
bardzo prosta w wykonaniu, to w ostatnim czasie nieco zapomniana i stosunkowo
rzadko gości na naszym stole.
Pomidorówka to idealny pomysł na szybki i bardzo zdrowy
obiad dla całej rodziny. Idealna i smaczna pomidorówka powinna być wykonana na
rosole drobiowo - warzywnym, wówczas smak będzie klarowniejszy i pełniejszy. Do
każdej pomidorówki potrzebne będą pomidory, które mogą być zarówno świeże jak i
takie z puszki. Wrzucamy je do zrobionego już wywaru i gotujemy jedynie kilka
minut. Po ugotowaniu blendujemy, tak, aby powstała jednolita masa. Pomidorówka
znacznie zyska na smaku i aromacie, gdy dodamy do niej pod koniec gotowania
klika słodkich papryczek, które potem miksujemy wraz z pozostałymi warzywami.
Można również po ugotowaniu wsypać kilka łyżeczek słodkiej, mielonej papryki,
która również znacznie poprawi smak zupy.
Tak przygotowaną pomidorówkę możemy podawać w formie kremu z
grzankami, lub bardziej tradycyjnie, dodając do niej ugotowany ryż lub makaron.
Pomidorówka z papryką smakuje również z ugotowaną kaszą jaglaną, która idealnie
łączy się z pomidorowym aromatem.
Widzimy więc, że pomysł na pomidorówkę z papryką, to idealny
sposób na szybkie i smaczne danie. Do tego bardzo pożywne i zdrowe. Warto ją
gotować i podawać naszym pociechom, gdyż dostarcza wielu niezbędnych witamin i
minerałów.
0 komentarze:
Prześlij komentarz