sobota, 14 maja 2016

Ciasto francuskie na 1000 sposobów


 
 
Ciasto francuskie to prawdziwy majstersztyk. Chwała temu, kto wymyślił to jakże proste a pyszne ciasto. Gotowe ciasto francuskie, które kupimy bez problemu w każdym sklepie nie raz uratowało godność wielu gospodyń na całym świecie.

Warto jednak pokusić się o zrobienie własnego ciasta, gdyż jest o niebo lepsze niż takie ze sklepu. Można od razu zrobić większą porcję i zamrozić. Będzie jak znalazł gdy zawitają do naszego domu nieoczekiwanie goście.

Ciasto francuskie podstawowe:

- kostka masła
-1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 40 dag mąki
- woda ok.1 szklanki.

Z mąki, wody i soli wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść gładkie, takie jak na pierogi, wkładamy do lodówki. W tym czasie na stolnicę obsypaną mąką wykładamy masło, które z wierzchu również obsypujemy mąką. Odstawiamy na około pół godziny, tak aby było lekko miękkie i aby można je było rozwałkować na cieńszy placek. Po rozwałkowaniu wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach wykładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy na cienki placek, na środku kładziemy zimny placek maślany, zawijamy brzegi ciasta i razem wałkujemy. Składamy na pół i znów wałkujemy, czynność powtarzamy kilkakrotnie. Dzielimy na porcje i zamrażamy.

Ciasto francuskie można przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono. Tutaj ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Jak się troszkę rozejrzycie po Internecie to spokojnie znajdziecie 1000 sposobów, a nawet i więcej na przygotowanie pysznych dań z ciastem francuskim. Przykładowe przepisy poniżej.
 

Ciasteczka brzoskwiniowe:

-kroimy ciasto na kwadraty

-brzoskwinie obieramy i kroimy na połówki

-na każdy kwadrat kładziemy jedną połówkę brzoskwini

-posypujemy grubym cukrem

-pieczemy aż ciasteczka się zrumienią i podajemy do gorącej kawki. Proste, szybkie i bardzo smaczne.



Rolada szpinakowa:

-szpinak dusimy z dodatkiem mleka

-dodajemy kilka ząbków czosnku, sól i pieprz

-ciasto wałkujemy na duży prostokąt

-wykładamy na ciasto szpinak i zwijamy w roladę

-zapiekamy w piekarniku

-kroimy na małe krążki i podajemy z sosem czosnkowym lub jogurtowym.


 

0 komentarze:

Prześlij komentarz