
Ciasto francuskie to prawdziwy
majstersztyk. Chwała temu, kto wymyślił to jakże proste a pyszne
ciasto. Gotowe ciasto francuskie, które kupimy bez problemu w każdym
sklepie nie raz uratowało godność wielu gospodyń na całym
świecie.
Warto jednak pokusić się o zrobienie własnego ciasta, gdyż jest o niebo lepsze niż takie ze sklepu. Można od razu zrobić większą porcję i zamrozić. Będzie jak znalazł gdy zawitają do naszego domu nieoczekiwanie goście.
Ciasto francuskie podstawowe:
- kostka masła
-1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 40 dag mąki
- woda ok.1 szklanki.
Z mąki, wody i soli wyrabiamy ciasto.
Powinno wyjść gładkie, takie jak na pierogi, wkładamy do lodówki.
W tym czasie na stolnicę obsypaną mąką wykładamy masło, które
z wierzchu również obsypujemy mąką. Odstawiamy na około pół
godziny, tak aby było lekko miękkie i aby można je było
rozwałkować na cieńszy placek. Po rozwałkowaniu wstawiamy do
lodówki. Po kilku godzinach wykładamy ciasto na stolnicę i
wałkujemy na cienki placek, na środku kładziemy zimny placek
maślany, zawijamy brzegi ciasta i razem wałkujemy. Składamy na pół
i znów wałkujemy, czynność powtarzamy kilkakrotnie. Dzielimy na
porcje i zamrażamy.
Ciasto francuskie można przyrządzać
zarówno na słodko jak i na słono. Tutaj ograniczeniem jest tylko
nasza wyobraźnia. Jak się troszkę rozejrzycie po Internecie to spokojnie znajdziecie 1000 sposobów, a nawet i więcej na przygotowanie pysznych dań z ciastem francuskim. Przykładowe przepisy poniżej.
Ciasteczka brzoskwiniowe:
-kroimy ciasto na kwadraty
-brzoskwinie obieramy i kroimy na
połówki
-na każdy kwadrat kładziemy jedną
połówkę brzoskwini
-posypujemy grubym cukrem
-pieczemy aż ciasteczka się zrumienią
i podajemy do gorącej kawki. Proste, szybkie i bardzo smaczne.
Rolada szpinakowa:
-szpinak dusimy z dodatkiem mleka
-dodajemy kilka ząbków czosnku, sól
i pieprz
-ciasto wałkujemy na duży prostokąt
-wykładamy na ciasto szpinak i zwijamy
w roladę
-zapiekamy w piekarniku
-kroimy na małe krążki i podajemy z
sosem czosnkowym lub jogurtowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz