sobota, 6 lutego 2016

Jajecznica na boczku


 
 
Jajecznica na boczku to ulubiona potrawa wielu z nas. Ze względu jednak na wysoką kaloryczność i wysoki cholesterol, niezbyt często możemy pozwolić sobie na taki rarytas. Jednak od święta warto obudzić swoją rodzinę smakowitą jajecznicą na boczku, która dostarczy energii i zapewni wszystkim dobry start. Zapach smażonego boczku i jajecznicy obudzi nawet zatwardziałych śpiochów, którzy chętnie wstaną na smakowite i pachnące śniadanko.


Jajecznica na boczku, to bardzo proste do wykonania danie, które idealnie pasuje na poranny posiłek. Kluczem do smakowitości dania są dobrej, jakości jajka, które pochodzą od kur z domowego chowu, zatem najlepiej kupić je od jakiegoś gospodarza na pobliskim targu. Do tego dania potrzebny będzie również dobrej, jakości boczek, najlepiej parzony lub wędzony. Teraz, gdy wszystkie składniki mamy pod ręką, przystępujemy do gotowania. Kroimy boczek na paski i podsmażamy na suchej patelni. Gdy się zarumieni, dodajemy kilka jaj, solimy delikatnie do smaku i mieszamy aż masa się zetnie. Podajemy od razu, gdy potrawa jest jeszcze gorąca.

Taka gorąca jajecznica na boczku idealnie komponuje się z sałatką z pomidorów i ze świeżym pieczywem. Przed samym podaniem warto posypać jajecznicę drobno pokrojonym szczypiorkiem i natką pietruszki. Do jajecznicy na śniadanie warto również podać kubek gorącego kakao lub kawy zbożowej z mlekiem.

Tak przyrządzone śniadanie sprawi, że przez cały dzień będziemy mieć mnóstwo energii do działania i będziemy mieć też lepszy humor.

0 komentarze:

Prześlij komentarz