sobota, 12 marca 2016

Zdrowe domowe zupy


 
 
Każdy z nas doskonale wie, że zdrowie naszego ciała bierze się ze zdrowego odżywiania i trybu życia. Choć niby wiemy, to jednak w pośpiechu wciąż sięgamy po niezdrowe przekąski i jedzenie. Kupujemy gotowe dania, stołujemy się w barach szybkiej obsługi i po latach dziwimy się, że coś nie tak z naszym zdrowiem. Warto więc zatrzymać się na chwilę i przyjrzeć się swojemu codziennemu menu i wprowadzić do niego zmiany.

Zmiany rozpoczynamy nie od wielkiej rewolucji, ale od drobnych kroczków. Będzie o wiele łatwiej i szybciej przywykniemy do zmian. Najważniejszy jest dobry plan i zrobienie odpowiednich zakupów. Zatem najpierw planujemy, co będziemy gotować a potem wybieramy się z listą po potrzebne składniki. Najprostszymi do zrobienia daniami są zupy, które są zdrowe i lekko strawne. Idealne zatem zarówno dla utrzymania zdrowia jak i stałej wagi. Poniżej krótka lista najzdrowszych domowych zupek, które wykonuje się dosłownie w kilkanaście minut.

Zupa jarzynowa:

-ulubione warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę: marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek, papryka, brokuły itp.

-gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości

-dodajemy pieprz, kurkumę, i natkę pietruszki

-podajemy z grzankami z razowego chleba i kleksem gęstego jogurtu naturalnego.


Zupa kalafiorowa:

-różyczki kalafiora z czosnkiem, cebulą i selerem dusimy pod przykryciem w osolonej wodzie

-po ugotowaniu blendujemy na gładką masę

-przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryczką chilli

-dekorujemy natką pietruszki i podajemy razem z domowym pieczywem.


Zupa pomidorowa:

-do garnka wkładamy kilka pokrojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebulę, pora i kilka skrzydełek drobiowych

-dodajemy troszkę soli i gotujemy do miękkości

- skrzydełka obieramy z mięsa a skórki pomidorów odcedzamy na sicie

-wszystko razem blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku bazylią, pieprzem i słodką papryką

-podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.


Zupa ogórkowa:

-w osolonej wodzie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, por, cebulę, czosnek i piersi z kurczaka pokrojone w drobną kostkę

-kiszone ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy w połowie gotowania

-gotujemy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i pieczywem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz