
Każdy z nas doskonale wie, że zdrowie
naszego ciała bierze się ze zdrowego odżywiania i trybu życia.
Choć niby wiemy, to jednak w pośpiechu wciąż sięgamy po
niezdrowe przekąski i jedzenie. Kupujemy gotowe dania, stołujemy
się w barach szybkiej obsługi i po latach dziwimy się, że coś
nie tak z naszym zdrowiem. Warto więc zatrzymać się na chwilę i
przyjrzeć się swojemu codziennemu menu i wprowadzić do niego
zmiany.
Zmiany rozpoczynamy nie od wielkiej
rewolucji, ale od drobnych kroczków. Będzie o wiele łatwiej i
szybciej przywykniemy do zmian. Najważniejszy jest dobry plan i
zrobienie odpowiednich zakupów. Zatem najpierw planujemy, co
będziemy gotować a potem wybieramy się z listą po potrzebne
składniki. Najprostszymi do zrobienia daniami są zupy, które są
zdrowe i lekko strawne. Idealne zatem zarówno dla utrzymania zdrowia
jak i stałej wagi. Poniżej krótka lista najzdrowszych domowych
zupek, które wykonuje się dosłownie w kilkanaście minut.
Zupa jarzynowa:
-ulubione warzywa myjemy, obieramy i
kroimy w drobną kostkę: marchewka, pietruszka, seler, cebula,
czosnek, papryka, brokuły itp.
-gotujemy w lekko osolonej wodzie do
miękkości
-dodajemy pieprz, kurkumę, i natkę
pietruszki
-podajemy z grzankami z razowego chleba
i kleksem gęstego jogurtu naturalnego.
Zupa kalafiorowa:
-różyczki kalafiora z czosnkiem,
cebulą i selerem dusimy pod przykryciem w osolonej wodzie
-po ugotowaniu blendujemy na gładką
masę
-przyprawiamy do smaku solą, pieprzem,
czosnkiem granulowanym i papryczką chilli
-dekorujemy natką pietruszki i
podajemy razem z domowym pieczywem.
Zupa pomidorowa:
-do garnka wkładamy kilka pokrojonych
pomidorów, ząbek czosnku, cebulę, pora i kilka skrzydełek
drobiowych
-dodajemy troszkę soli i gotujemy do
miękkości
- skrzydełka obieramy z mięsa a
skórki pomidorów odcedzamy na sicie
-wszystko razem blendujemy na gładką
masę i przyprawiamy do smaku bazylią, pieprzem i słodką papryką
-podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Zupa ogórkowa:
-w osolonej wodzie gotujemy pokrojone w
kostkę ziemniaki, por, cebulę, czosnek i piersi z kurczaka
pokrojone w drobną kostkę
-kiszone ogórki ścieramy na tarce o
grubych oczkach i dodajemy do zupy w połowie gotowania
-gotujemy do miękkości, doprawiamy
solą, pieprzem, majerankiem i podajemy z kleksem jogurtu naturalnego
i pieczywem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz