sobota, 6 lutego 2016

7 pomysłów na parówki


 
 
Parówki to ulubiona potrawa większości dzieci. Lubią je jeść na gorąco, na zimno, z dodatkami i bez nich. Parówki są niedrogie i można obecnie kupić wszędzie dobrej jakości produkt, który będzie smakować całej rodzinie. Szybko, tanio i skutecznie, to coś, co w dzisiejszych zabieganych czasach lubimy najbardziej. Warto zatem znać kilka ciekawych przepisów na parówki, aby móc przyrządzić rodzinie coś całkiem nowego z tego znanego i prostego produktu.

Siedem pomysłów na parówki:
  1. Parówki gotowane, podawane z ketchupem i białym pieczywem.
  2. Parówki w cieście francuskim: mrożone ciasto francuskie kroimy na podłużne kawałki, owijamy niemi parówki i pieczemy 15-20 minut w piekarniku. Podajemy z surówką warzywną i dipem czosnkowym.
  3. Parówki z warzywami: parówki kroimy na drobne kawałki, dodajemy cebulę, cukinię, paprykę i pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Podajemy z pieczywem lub ciemnym ryżem.
  4. Zupa z parówkami: gotujemy rosół drobiowo- warzywny, po ugotowaniu miksujemy wszystko na gładką masę, parówki pokrojone w talarki podsmażamy na patelni razem z grzankami i wrzucamy do kremu, całość posypujemy parmezanem i świeżą natką pietruszki.
  5. Kotlety parówkowe: miksujemy kilka parówek w blenderze razem z cebulą, czosnkiem i ugotowanym ziemniakiem, dodajemy jajko, sól, pieprz i wyrabiamy. Formujemy małe kotleciki, które maczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Podajemy z surówką warzywną i ulubionym sosem.
  6. Parówki smażone: kroimy parówki na małe cząstki, dodajemy pokrojoną cebulę, posypujemy ostrą papryczką i dusimy na oliwie, podajemy z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.
  7. Zapiekanka parówkowa: kroimy parówki w talarki, czerwoną paprykę i cebulę w drobną kostkę, cukinię w grubą kostkę. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę parówek, na to cebula, papryka i cukinia, wszystko polewamy rozbełtanym jajkiem. Układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników. Na samym wierzchu posypujemy grubo startym, żółtym serem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

0 komentarze:

Prześlij komentarz