
Parówki to ulubiona potrawa większości
dzieci. Lubią je jeść na gorąco, na zimno, z dodatkami i bez
nich. Parówki są niedrogie i można obecnie kupić wszędzie dobrej
jakości produkt, który będzie smakować całej rodzinie. Szybko,
tanio i skutecznie, to coś, co w dzisiejszych zabieganych czasach
lubimy najbardziej. Warto zatem znać kilka ciekawych przepisów na
parówki, aby móc przyrządzić rodzinie coś całkiem nowego z
tego znanego i prostego produktu.
Siedem pomysłów na parówki:
- Parówki gotowane, podawane z ketchupem i białym pieczywem.
- Parówki w cieście francuskim: mrożone ciasto francuskie kroimy na podłużne kawałki, owijamy niemi parówki i pieczemy 15-20 minut w piekarniku. Podajemy z surówką warzywną i dipem czosnkowym.
- Parówki z warzywami: parówki kroimy na drobne kawałki, dodajemy cebulę, cukinię, paprykę i pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Podajemy z pieczywem lub ciemnym ryżem.
- Zupa z parówkami: gotujemy rosół drobiowo- warzywny, po ugotowaniu miksujemy wszystko na gładką masę, parówki pokrojone w talarki podsmażamy na patelni razem z grzankami i wrzucamy do kremu, całość posypujemy parmezanem i świeżą natką pietruszki.
- Kotlety parówkowe: miksujemy kilka parówek w blenderze razem z cebulą, czosnkiem i ugotowanym ziemniakiem, dodajemy jajko, sól, pieprz i wyrabiamy. Formujemy małe kotleciki, które maczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Podajemy z surówką warzywną i ulubionym sosem.
- Parówki smażone: kroimy parówki na małe cząstki, dodajemy pokrojoną cebulę, posypujemy ostrą papryczką i dusimy na oliwie, podajemy z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.
- Zapiekanka parówkowa: kroimy parówki w talarki, czerwoną paprykę i cebulę w drobną kostkę, cukinię w grubą kostkę. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę parówek, na to cebula, papryka i cukinia, wszystko polewamy rozbełtanym jajkiem. Układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników. Na samym wierzchu posypujemy grubo startym, żółtym serem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz