wtorek, 2 sierpnia 2016

Żeberka w sosie sojowo - imbirowym


Jeśli lubisz próbować nowe przepisy i wprowadzać nieco innowacyjności do kuchni, to mamy dla Was świetny przepis! Słyszeliście już o żeberkach z pysznym, a zarazem nietypowym w smaku sosem. Interesujące połączenie składników sprawi, iż Twój obiad albo kolacja zmieni się w prawdziwą ucztę.  Jest to idealne danie dla prawdziwych miłośników dań mięsnych.


Składniki na przyrządzenie żeberek:

  • 80 dag żeberek,
  • 200 ml sosu sojowego,
  • jedna łyżeczka soli,
  • 8 łyżek cukru trzcinowego,
  • szczypta anyżu,
  • jedna łyżeczka suszonego imbiru,
  • 2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków,
  • pół łyżeczki vegety,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 3 – 4 suszonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka sosu chilli,
  • główka czosnku.

Jak wykonać poprawnie żeberka?

  • Żeberka należy umyć, osuszyć oraz pokroić na kawałki. Następnie należy rozgrzać głęboką patelnię i ułożyć na niej żeberka. Podsmaż je z każdej strony.
  • Wlej sos sojowy i posyp cukrem trzcinowym oraz anyżem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dosyp przyprawę pięć smaków, sól, imbir, vegetę, sos chilli oraz pieprz. Ponownie wszystko ze sobą wymieszaj. Dodaj suszone pomidory. Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Dodaj ją do żeberek i znów mieszaj. Zalej wrzącą wodą tak, żeby zakryła mięso. Przykryj oraz zagotuj.
  • Duś wszystko na małym ogniu, około 40 minut.
  • Czosnek trzeba pokroić na plasterki i dodać do mięsa. Gotuj przez 5 minut.
Tak skomponowane smaki na pewno przypadną do gustu niejednemu smakoszowi!

0 komentarze:

Prześlij komentarz