czwartek, 5 listopada 2015

Kaczka z piekarnika



Kaczka z piekarnika to dawne, staropolskie danie, które niegdyś często królowało na naszych stołach. Obecnie raczej rzadko sięgamy w domach po ten rodzaj drobiu, gdyż nie umiemy go zbytnio przyrządzać i nie mamy też cierpliwości do skomplikowanych przepisów, a kaczka należy do produktów dość trudnych i wymagających. Wymaga starannego przygotowania i dość długiego pieczenia w piekarniku. Warto jednak od święta powrócić do przepisów naszych babć i zafundować swojej rodzinie smaczne i eleganckie danie.


 Aby kaczka z piekarnika była smaczna, to musimy zabrać się za jej przyrządzanie na dzień przed planowanym obiadem. Kupujemy kaczkę, dokładnie oczyszczamy i myjemy. Tak przygotowaną nacieramy dokładnie solą, pieprzem i majerankiem. Do środka wkładamy kilka jabłek pokrojonych na ćwiartki i kilka cząstek pomarańczy. Kaczka jest mięsem dość tłustym i idealnie smakuje połączona z owocową nutą. 

Można również do jabłek i cytrusów dodać trochę żurawiny, z której również zrobimy sos, jako dodatek do mięsa. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do rękawa kuchennego lub do żaroodpornego naczynia i tak pozostawiamy w lodówce, przynajmniej na 24 godziny. Po tym czasie wlewamy do naczynia trochę wody, a jeżeli przyrządzamy w rękawie, to oczywiście ten etap pomijamy. Pieczemy kaczkę w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 1, 5 godziny. Po tym czasie zwiększamy moc do 220 stopni i pieczemy kolejną godzinę. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia lub też rozcinamy rękaw kuchenny. Polewamy kaczkę powstałym sosem i kilkoma łyżkami piwa. Ten zabieg sprawi, że skórka ładnie się przypiecze i będzie chrupiąca.

Do tak przyrządzonej kaczki idealnie pasuje sos żurawinowy, który sporządzamy na sosie powstałym ze smażenia kaczki. Dodajemy do niego trochę żurawiny ze słoiczka, dusimy kilka minut na wolnym ogniu i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Kaczka z piekarnika z sosem żurawinowym idealnie pasuje do surówki z kiszonej kapusty.

0 komentarze:

Prześlij komentarz