Kaczka z piekarnika to dawne, staropolskie danie, które
niegdyś często królowało na naszych stołach. Obecnie raczej rzadko sięgamy w
domach po ten rodzaj drobiu, gdyż nie umiemy go zbytnio przyrządzać i nie mamy
też cierpliwości do skomplikowanych przepisów, a kaczka należy do produktów
dość trudnych i wymagających. Wymaga starannego przygotowania i dość długiego
pieczenia w piekarniku. Warto jednak od święta powrócić do przepisów naszych
babć i zafundować swojej rodzinie smaczne i eleganckie danie.
Można również do jabłek i cytrusów dodać trochę
żurawiny, z której również zrobimy sos, jako dodatek do mięsa. Tak przygotowaną
kaczkę wkładamy do rękawa kuchennego lub do żaroodpornego naczynia i tak
pozostawiamy w lodówce, przynajmniej na 24 godziny. Po tym czasie wlewamy do
naczynia trochę wody, a jeżeli przyrządzamy w rękawie, to oczywiście ten etap pomijamy.
Pieczemy kaczkę w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 1, 5 godziny.
Po tym czasie zwiększamy moc do 220 stopni i pieczemy kolejną godzinę. Na 20
minut przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia lub też rozcinamy rękaw
kuchenny. Polewamy kaczkę powstałym sosem i kilkoma łyżkami piwa. Ten zabieg
sprawi, że skórka ładnie się przypiecze i będzie chrupiąca.
Do tak przyrządzonej kaczki idealnie pasuje sos żurawinowy,
który sporządzamy na sosie powstałym ze smażenia kaczki. Dodajemy do niego
trochę żurawiny ze słoiczka, dusimy kilka minut na wolnym ogniu i miksujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Kaczka z piekarnika z sosem
żurawinowym idealnie pasuje do surówki z kiszonej kapusty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz