piątek, 13 listopada 2015

Domowe sposoby na pyszną i efektowną panierkę.



Większość Polaków jest tradycjonalistami, którzy kultywują tradycje z pokolenia na pokolenia. Choć oczywiście wraz z nowoczesnością i migracjami ludności wkradają się coraz częściej różne pomysły kulinarne z innych stron świata, to faktem niezaprzeczalnym jest, że prawie żaden z naszych rodaków nie oprze się tradycyjnemu schabowemu w panierce.


Panierowane potrawy są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Choć oczywiście nie powinno się ich spożywać zbyt często, to jednak jest to idealny sposób na podanie zarówno potraw mięsnych jak i jarskich. Panierować możemy niemal wszystko: zatem mięso drobiowe, wieprzowe czy też rybę. Można również panierować roladki z tych gatunków mięs, a także kotlety z jajek, sera czy też rozmaitych warzyw.
Panierowanie to idealny sposób na podanie efektownego i pożywnego dania, gdy zaskoczą nas nagle goście.

Tradycyjna panierka to oczywiście taka na bazie bułki tartej, jajka i mąki, jednak warto tutaj poeksperymentować i wykonać ją z nieco innych składników.
Pierwsza propozycja to panierka egzotyczna, która pasuje idealnie do drobiu. Potrzebować do niej będziemy:
-sól
-pieprz
-jajko
-wiórki kokosowe

Mięso drobiowe lub roladki z niego podsmażamy wstępnie na patelni bez panierki. Po ostudzeniu posypujemy przyprawami, moczymy w jajku i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Delikatnie obsmażamy na złoty kolor, uważając, aby wiórka się nie przypaliły.

Kolejna propozycja jest fanów zdrowego żywienia i dla wszystkich, którzy liczą kalorie. Zatem rezygnujemy z mąki i pozostajemy tylko przy jajku. Przyprawiamy wedle gustu, moczymy w jajku i tutaj obtaczamy w płatkach owsianych.

Gdy marzy nam się jednak panierka chrupiąca gruba, to warto tutaj wykorzystać zwykłe płatki śniadaniowe, którymi obtaczamy potrawę zaraz po namoczeniu w jajku.

Aby nasza panierka była naprawdę wyjątkowa i zaskoczyła naszych gości, to warto zawsze dodać do bułki, płatków czy kokosu trochę ulubionych ziół i przypraw. W ten sposób stworzymy wyjątkową i niepowtarzalną panierkę.

1 komentarz:

  1. kokosowa panierka jest pycha, płatkowa moim zdaniem obrzydliwa, ale płatków owsianych jeszcze nie próbowałam, ale spróbuję na pewno w najbliższym czasie. Dzięki za inspirację ;-)

    OdpowiedzUsuń