poniedziałek, 29 czerwca 2015

Domowa pizza „misz- masz”



Pizza to bardzo znane i lubiane danie przez wszystkich ludzi na świecie. Podawana jest zarówno w najbardziej ekskluzywnych restauracjach jak i w prostych budkach na osiedlach. Do jednej dodaje się wyszukane i bardzo drogie składniki, a do innych wszystko, co znajduje się w zasięgu ręki.

Tak się przyzwyczailiśmy do tego dania, że nie zauważamy tego, jak pizza na przestrzenni lat zmieniła swój wygląd i przede wszystkim charakter. Pierwowzór to placek drożdżowy na wodzie, do którego dodawało się rożne resztki pokarmów, które tylko były w lodowce. Pizza to dawniej było danie wymyślone przez ludzi biednych, których nie stać było na wyszukane dodatki i składniki. Powróćmy zatem do przeszłości i spróbujmy zrobić taką domową pizzę misz- masz z wszystkiego, co znajduje się w naszej lodówce.

Zrobienie pizzy rozpoczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego, gdyż tutaj musimy trochę odczekać aż ciasto wyrośnie. Do ciasta potrzebujemy tylko odrobinę mąki, ciepłą wodę, drożdże i olej. Te składniki mieszamy ze sobą, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Teraz przychodzi czas na przejrzenie zawartości naszej lodówki. Do pizzy idealnie nadadzą się resztki pomidorów z sałatki, które rozkładamy na cieście, jako pierwszy składnik. Jeżeli nie mamy pomidorów to śmiało można zastosować ketchup lub pastę pomidorową. Wystarczy dwie, trzy łyżki rozsmarowane na placku, abyśmy mieli wspaniały aromat pomidorowy.

Teraz przychodzi kolej na cięższe dodatki, zatem wrzucamy na pizzę resztki wędlin, parówek czy szynki. Jeżeli znajdziemy w lodowce kilka papryczek peperonii to również będzie to idealny dodatek do naszej pizzy. Jeżeli znajdziemy w lodówce resztki jakiś serów, to będą one stanowiły wspaniałe zwieńczenie naszej domowej pizzy. Teraz wstawiamy do pieca czy piekarnika i po 20 minutach mamy pyszny domowy posiłek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz