
Kopytka, tak naprawdę podobnie jak placki ziemniaczane stanowią potrawę, która nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Mogą tak naprawdę być daniem samym w sobie, jednak można również łączyć ja z sosem oraz mięsem i zatem tworzyć prawdziwe danie obiadowe.
Kopytka znajdują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Idealnie nadają się już nie tylko do niedzielnych obiadów. Można podawać je tak naprawdę dwojako – na słodko na przykład z cynamonem lub jako dodatek do rolady z sosem.
Składniki:
- jeden kilogram obranych ziemniaków,
- jedno jajko,
- około dwieście gram mąki pszennej, aby posypać.
- Ugotować ziemniaki, a następnie ostudzić je oraz przecisnąć przez praskędo ziemniaków.
- Musimy poczekać na to, aż kopytka będą całkowicie chłodne. Następnie dodajemy do nich jedno jajko.
- Całość zaczynamy zagniatać na jednolite i gładkie ciasto. Możemy także dodać nieco mąki.
- Przyrządzamy ciasto i następnie rozkładamy je na blacie. Wałkujemy na cienkie plastry i ugniatamy je na wałeczki, które będą grubości palca.
- Przygotowane wałeczki wystarczy pokroić na mniejsze paski oraz wrzucamy do gotującej się wody na trzy albo cztery minuty.
W kuchni można się także wykazać nieco większą innowacyjnością. Mianowicie możemy połączyć nasze kopytka z serem i uzyskamy bardzo dobry smak. Będą idealnie się komponować z przyrumienioną bułką tartą bądź chlebem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz