czwartek, 6 października 2016

Pyszne, domowe kopytka


Kopytka, tak naprawdę podobnie jak placki ziemniaczane stanowią potrawę, która nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Mogą tak naprawdę być daniem samym w sobie, jednak można również łączyć ja z sosem oraz mięsem i zatem tworzyć prawdziwe danie obiadowe.

Kopytka znajdują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Idealnie nadają się już nie tylko do niedzielnych obiadów. Można podawać je tak naprawdę dwojako – na słodko na przykład z cynamonem lub jako dodatek do rolady z sosem.

Składniki:
  • jeden kilogram obranych ziemniaków,
  • jedno jajko,
  • około dwieście gram mąki pszennej, aby posypać.
Jak przygotować idealnie pyszne kopytka?
  • Ugotować ziemniaki, a następnie ostudzić je oraz przecisnąć przez praskędo ziemniaków.
  • Musimy poczekać na to, aż kopytka będą całkowicie chłodne. Następnie dodajemy do nich jedno jajko.
  • Całość zaczynamy zagniatać na jednolite i gładkie ciasto. Możemy także dodać nieco mąki.
  • Przyrządzamy ciasto i następnie rozkładamy je na blacie. Wałkujemy na cienkie plastry i ugniatamy je na wałeczki, które będą grubości palca.
  • Przygotowane wałeczki wystarczy pokroić na mniejsze paski oraz wrzucamy do gotującej się wody na trzy albo cztery minuty. 
Po wyjęciu możemy smakować naszego pysznego dania. Wszystko zależy tutaj od naszych upodobań. Podane na słodko mogą stanowić nawet bardzo dobry deser, szczególnie, jeśli posiadamy w domu małego niejadka.

W kuchni można się także wykazać nieco większą innowacyjnością. Mianowicie możemy połączyć nasze kopytka z serem i uzyskamy bardzo dobry smak. Będą idealnie się komponować z przyrumienioną bułką tartą bądź chlebem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz