czwartek, 6 października 2016

Makaron ze szpinakiem - pyszny sposób na zdrowy obiad


Szpinak jest bardzo zdrowy oraz posiada naprawdę zbawienny wpływ na nasz organizm. Wiele z nas kojarzy go jednak z znienawidzonym przysmakiem marynarza ze znanej kreskówki dla dzieci. Sporo osób po prostu za nim nie przepada, jednak nie każdy miał okazję go spróbować.

Szpinak ze względu na swoje właściwości jest polecany osobom, które posiadają niedobór żelaza. Być może warto trochę poszaleć w kuchni i spróbować czegoś nowego, co zarazem będzie smaczne i zdrowe?

Składniki:
  • paczka mrożonego szpinaku (nie ma różnicy czy będzie rozdrobiony czy w liściach),
  • około pół kostki masła,
  • kilka ząbków czosnku (tak właściwie wedle upodobania),
  • śmietana w kartoniku,
  • serek topiony naturalny albo śmietankowy,
  • sól do smaku.

Jak dobrze przyrządzić penne ze szpinakiem?

  • Na patelni należy rozpuścić około pół kostki masła. Następnie dorzucamy do wszystkiego szpinak. Mieszamy od czasu do czasu i w tym samym czasie wstawiamy wodę do makaronu.
  • W momencie, kiedy nasz szpinak zacznie przypominać papkę, to dodajemy kilka ząbków czosnku, który został wcześniej przez nas drobno posiekany.
  • Do smaku dodajemy serek topiony, około jednej kostki.
  • Całość trzeba zalać śmietaną. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z jej ilością, ponieważ szpinak ma być koloru jasnozielonego. 
  • Ostatnią rzeczą, jaką musimy wykonać, jest posolenie do smaku.

Jeżeli chodzi o przygotowanie, to tyle. Szybki i pyszny przepis na zdrowy obiad. Mamy również dwie możliwości – możemy od razu wymieszać makaron z naszym szpinakowym sosem lub polać rurki sosem na talerzy. Bez znaczenia, którą opcję wybierzemy – niewątpliwie będzie przepysznie!

0 komentarze:

Prześlij komentarz