poniedziałek, 12 września 2016

Schabowe roladki w sosie pomidorowym


Świetna propozycja na przepyszny, weekendowy obiad, czyli roladki schabowe nadziewane serem żółtym oraz szynką, w sosie pomidorowym. Potrawa nie jest trudna i mogą zostać do niej dobrane różne dodatki. Tak naprawdę – wedle uznania.


Roladki mogą zostać upieczone w żaroodpornym naczyniu w piekarniku albo można je udusić. Duszenie wymaga tego, aby bardzo dobrze rozgrzać patelnię, zanim położymy na niej mięso. Aby przyprawić danie należy wybrać czubrycę czerwoną – jest to mieszanka przypraw, która szczególnie jest znana w kuchni bułgarskiej. Można wyróżnić czubrycę czerwoną oraz zieloną. Czerwona – idealnie komponuje się z sosem pomidorowym. Posiada w swoim składzie paprykę słodką, sól, czosnek, nać pietruszki, bazylię, cząber, majeranek, oregano oraz nać kopru. Ważne jest to, iż mieszanka ta nie zawiera w składzie glutaminianu sodu. Jeśli jednak nie jesteście w posiadaniu tego typu mieszanki, to można użyć oregano czy bazylię. Jednakże przyprawa ta stanowi spore ułatwienie.

Składniki:

- 60 do 70 dag schabu bez kości,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 dag sera żółtego (w plastrach),
- 10 dag szynki konserwowej,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej,
- 2 do 3 łyżek pomidorowego koncentratu,
- około 1,5 szklanki wody,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka mąki.

Mięso należy umyć oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w plastry o grubości około 1,5 centymetra. Każdy rozbić tłuczkiem oraz posolić i popieprzyć do smaku. Na każdy plaster trzeba ułożyć plaster żółtego sera oraz plaster szynki. Zwijamy całość w cienki rulon. Możemy, tak jak roladki, spiąć wykałaczką, jednak nie jest to konieczność. No rozgrzaną już patelnię dodajemy trochę smalcu i kładziemy roladki zwinięciem do dołu. Podsmażamy na rumiano z każdej strony.

Na drugiej patelni podsmażamy w między czasie pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Przykładamy do mięsa. Roladki podlewamy około 1,5 szklanką wody, w której znajdują się 2 do 3 łyżek koncentratu. Dodajemy liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego i jedną łyżeczkę czubrycy czerwonej. Mięso dusimy na małym ogniu po przykryciem przez około 40 minut, aż będzie miękkie. Roladki wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek po to, aby zagęścić sos. W niedużej ilości wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki. Aby nie pojawiły się grudki, to należy dodać 1 łyżkę śmietany i wymieszać. Następnie hartujemy śmietanę i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru. Wlewamy mąkę ze śmietaną do sosu. Jeśli pragniemy uzyskać gładki sos, to możemy go przelać przez sito.

Roladki możemy podawać wedle uznania – z ziemniakami, ryżem czy kluskami śląskimi i surówką. Stanowią bowiem potrawę, do której można idealnie dobrać dodatki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz