poniedziałek, 5 września 2016

Rolada śląska


Nie ma nic pyszniejszego niż tradycyjny śląski obiad w niedzielę. Jeśli chociaż raz byłeś na śląsku to z pewnością miałeś okazję spróbować rolady śląskiej z modrą kapustą i wiesz, dlaczego Ślązacy tak za nią szaleją. Jeśli ominęła Cię ta okazja spróbuj taką roladę przygotować samemu, z całą pewnością jej smak i delikatność Cię nie zawiedzie!


Mamy dla Was przepis na tradycyjną śląską roladę – w tym wydaniu jest to 5 sztuk.

Składniki:
- 5 plastrów polędwicy wołowej (najlepiej gdyby każdy plaster miał około 1 centymetra),
- musztarda francuska,
- chrzan,
- ogórek kiszony,
- kabanosy,
- cebula,
- sól, pieprz,
- mąka,
- masło klarowne,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- litr bulionu wołowo-drobiowego.

Przygotowanie potrawy:
1. Całość zacznij od umycia kawałków mięsa i jego dokładnego osuszenia. Każde płat dokładnie roztłucz tłuczkiem między dwoma kawałkami folii, tak by uzyskać jak najcieńszy płat.
2. Teraz mięso rozłóż na desce do krojenia i każdy płat posmaruj kolejno chrzanem i musztardą.
3. Przy jednym z krótszych długości boków a dokładnie na jego końcu rozłóż przekrojonego na pół kabanosa oraz ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (każda rola powinna mieć nie więcej niż 3 takie słupki) a na to połóż pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę.
4. Rolady delikatnie zwiń, najlepiej jest je związać bawełnianą nitką bądź wzmocnić wykałaczkami. Tak zabezpieczone rolady obtocz w mące a następnie podsmaż na rozgrzanym masełku – tak, by uzyskały złoty kolor.
5. Podsmażone rolady zalej gotowym bulionem, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Całość należy dusić około 2 godziny na małym ogniu tak, by roladki były miękkie.
6. Jeśli po dwóch godzinach gotowania sos jest za rzadki, możesz zagęścić go za pomocą mąki ziemniaczanej – 1 łyżka mąki ziemniaczanej na 3 łyżki zimnej wody. Mieszaninę wlej do sosu i poczekaj, aż całość się zagotuje.
7. Przed podaniem rolad zadbaj o wyciągnięcie nici!

A co do rolad? Oczywiście, kluski śląskie!

Składniki na kluseczki:
- uprzednio ugotowane ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- jedno jajko,
- sól i pieprz.

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki należy ugnieść i ostudzić. Kiedy ziemniaki będą już gotowe, podziel je na 4 równe części, odejmij ćwierć i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, rozbij jajko i dodaj sól. Należy szybko wyrobić ciasto. Następnie należy uformować kluski – małe kulki z wgłębieniem w środku. Całość wrzucamy do osolonego wrzątku a gdy kluseczki wypłyną na powierzchnie, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty.

Taki obiad szczególnie spodoba się męskiej części rodziny, która nie stroni od pieczeni i innych potraw mięsnych. Natomiast malutkie kluseczki z dziurką to ulubieniec pociech, które nie raz upominają się o takie kluseczki nawet w tygodniu! Jeśli nie jesteś fanem modrej kapusty, świetnie do rolady sprawdzą się buraczki czy inne surówki. Pamiętaj jednak, że wykonanie takie obiadu to też gwarancja, że mąż i dzieciaki będą się o niego dopominać częściej a nawet opowiadać kolegom, jaki to on nie był pyszny!

0 komentarze:

Prześlij komentarz