środa, 29 czerwca 2016

Przepis na pyszny, domowy chleb



Czy próbowaliście już same robić chleb? Na pewno będzie bardziej zdrowy oraz niesamowicie smaczny, ponieważ przyrządzony na własną rękę. Istnieje masa przepisów, jakie można znaleźć w internecie. Swobodnie da się łączyć ze sobą różne składniki. Każde podniebienie znajdzie coś dla siebie. Przedstawimy Wam sprawdzony sposób, aby chleb wyszedł bardzo smacznie.



Składniki, jakie będą potrzebne do wykonania:

  • 6 szklanek mąki (można połączyć mąkę pszenną i żytnią),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżka soli,
  • Ziarna dodawane według uznania, zależnie od tego jak kto lubi,
  • Żółtko do posmarowania.

Mąkę należy wsypać do miski razem z ziarnami. Jak podaliśmy w składnikach można łączyć różne rodzaje mąki. Mleko podgrzewamy oraz rozpuszczamy w nim drożdże. Następnie wlewamy substancję na mąkę i delikatnie mieszamy dosypując sól. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy wszystko pod przykryciem aż do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a na sam dół sypiemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, ponownie je ugniatamy, a następnie wkładamy do foremek i czekamy aż wyrośnie. Górę smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami, makiem, sezamem – zależnie od tego, co lubimy. Pieczemy w około 180 stopniach przez jakieś 40 minut do godziny. Należy co jakiś czas je obserwować. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki po to, aby chleb się nie zaparzył. Warto sprawdzić czy jest dobrze wypieczony pewnym sposobem – pukając w spód chleba, a ten musi wydać pusty odgłos.
Po ostygnięciu można śmiało przystąpić do konsumpcji. Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz