poniedziałek, 20 czerwca 2016

Pierogi na kilka sposobów






Czasy dzieciństwa mogą przypominać niepowtarzalny smak pierogów. Kojarzą się ze stołem posypanym mąką, a następnie wycinaniu szklanką kółek z precyzyjnie zrobionego ciasta. Jeśli chodzi o farsz, to jest on kwestią prywatnych upodobań. Jedni idą w tradycję, inni stawiają na coś nowoczesnego i wymyślają coraz to nowe smaki. Bez wątpienia potraficie odróżnić smak tych domowych od tych kupionych w sklepie. Nie każdy jednak potrafi stworzyć pierogi, w których i ciasto i farsz są pyszne. Przedstawimy Wam poniżej kilka propozycji na to, jak zrobić bardziej nowoczesne i zdrowe pierogi.

-Pierogi ze szpinakiem.

Mąkę należy przesiać ze szczyptą soli, po czym dodać pół szklanki gorącej wody. Następnie wyrób jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny, przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmróź i przelewaj go wrzątkiem. Czosnek zmiażdż, posiekaj bardzo drobno. Do pokrojonej w kostkę cebuli dodaj wcześniej przygotowany szpinak, czosnek, inne przyprawy i ewentualnie mięso. Całość wymieszaj i duś na małym ogniu. Gotowy już farsz zmiksuj bądź przepuść przez maszynkę. I teraz do dzieła – jak włożysz nadzienie w ciasto, to gotuj zlepione pierogi w osolonej wodzie przez około 5 – 6 minut.

-Pierożki chińskie.

Małe i bardzo egzotyczne pierożki, ponieważ ich farsz jest inny od naszego. Stanowią główną przekąskę na przyjęciach. Nadziewa się je często krewetkami, wieprzowiną, ostrygami. Można łączyć też smaki ze sobą. Np. wieprzowiną z kapustą pekińską. Przykładowy przepis na pierożki guo tie: 25 dag surowych posiekanych już krewetek, 25 dag zmielonego mięsa wieprzowego, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka wina ryżowego oraz łyżka startego imbiru. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.

-Pierogi czekoladowe nadziewane białą czekoladą, malinami i miętą.

Mąkę należy wymieszać z solą i kakao. Następnie dodajemy całe jajko i 1 żółtko, olej i stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy wszystko w elastyczne ciasto. Kolejną kwestią jest wałkowanie ciasta jak najbardziej cienko i wycięcie w nim krążków. Czekolada i mięta musi zostać drobno pokrojona. Następnie nakładaj na krążki ciasta porcje czekolady, mięty oraz malin. Brzeg ciasta posmaruj białkiem i zlep pierogi. Gotuj w garnku z osoloną wodą przez około 5 minut.

-Pierogi filipińskie z kurczakiem.

Dwie szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli, dwie łyżki oleju, dwie łyżki masła, dwie łyżki octu oraz jajka - z tych oto produktów przygotuj ciasto, a następnie przykryj ścierką i odstaw. Następnie rozwałkuj i potnij na kwadraty. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości i chrząstki. Następnie mięso musi zostać zmielone, zmiksowane z jajkiem i zielonym grochem. Przypraw solą i pieprzem. Połowę kwadratu nakryj farszem, resztę przykrywaj. Sklej tylko i wyłącznie na rogach. Smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią, cały czas obracając. Osącz z tłuszczu i warto podawać je jakoś np. ozdobne, nadziewane szaszłyki.

-Pierogi z soczewicą.
Przygotuj bulion w 400 ml gorącej wody. Ugotuj w nim soczewicę do momentu powstania gęstej papki. Rozpuść masło, dodaj curry oraz paprykę. Rozdrobnij czosnek, zasmaż i dodaj do soczewicy. Ostudź. Z jajka, mąki, oleju, a także z około 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj i stwórz krążki, które wypełnij farszem. Gotuj przez 2 – 3 min. Aż do wypłynięcia. Najlepiej smakują podane z sosem grzybowym.

0 komentarze:

Prześlij komentarz