
Żurek w chlebie stanowi klasykę nie tylko w świątecznych przepisach. Jest uwielbianą potrawą na polskich stołach. Najlepiej gotować go na wędzonym boczku i białej kiełbasie. Pysznie komponuje się podany w chlebie. Warto skorzystać też z przepisu na chleb, jaki podaliśmy w poprzednim artykule, na pewno będzie smaczniej. Poniżej przedstawimy Wam prosty sposób na ugotowanie żurku.
- Do garnka o grubym dnie wrzucamy pokrojoną biała kiełbasę. Smażymy tak, aby się zarumieniła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Całość łączymy ze sobą i smażymy przez 2 minuty, ponieważ cebula musi się zeszklić. Dodatkowo dosypujemy pieprz, liść laurowy oraz ziele.
- Wlewamy 3 litry bulionu do naszego garnka. Gotujemy go z kiełbasą przez 15 minut, w międzyczasie próbując ile należy dosolić.
- Wstrząśnięty wraz z przyprawami zakwas dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy przez 5 minut uważając, żeby się nie przypalił.
- W etapie końcowym, czyli jak już wyłączymy ogień, dolewamy śmietanę. Należy szybko mieszać i doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Idealnie jest również dołożyć starty czosnek, który wzmocni smak.
- Chleb do żurku wydrążamy. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na jakieś 5 minut.
- Ostatnim etapem jest wlanie żurku do chleba, pokrojenie jajka i podanie do stołu.
Brzmi pysznie! Pamiętajcie, iż sekret udanego żurku tkwi w odpowiednio dobranych aromatach i smakach. Proporcje składników muszą być dobrze dobrane, gdyż głównym składnikiem żurku jest idealnie zrobiony zakwas. Łączy się go z mięsem, czosnkiem, a nawet chrzanem. Musi to dać perfekcyjną mieszankę. Istnieje wiele rodzajów tej genialnej zupy, ale naprawdę czasem wystarczy się bardziej wysilić, aby smak był nie do podrobienia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz