sobota, 2 lipca 2016

Żurek w chlebie



Żurek w chlebie stanowi klasykę nie tylko w świątecznych przepisach. Jest uwielbianą potrawą na polskich stołach. Najlepiej gotować go na wędzonym boczku i białej kiełbasie. Pysznie komponuje się podany w chlebie. Warto skorzystać też z przepisu na chleb, jaki podaliśmy w poprzednim artykule, na pewno będzie smaczniej. Poniżej przedstawimy Wam prosty sposób na ugotowanie żurku.
  • Do garnka o grubym dnie wrzucamy pokrojoną biała kiełbasę. Smażymy tak, aby się zarumieniła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Całość łączymy ze sobą i smażymy przez 2 minuty, ponieważ cebula musi się zeszklić. Dodatkowo dosypujemy pieprz, liść laurowy oraz ziele. 
  • Wlewamy 3 litry bulionu do naszego garnka. Gotujemy go z kiełbasą przez 15 minut, w międzyczasie próbując ile należy dosolić. 
  • Wstrząśnięty wraz z przyprawami zakwas dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy przez 5 minut uważając, żeby się nie przypalił. 
  • W etapie końcowym, czyli jak już wyłączymy ogień, dolewamy śmietanę. Należy szybko mieszać i doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Idealnie jest również dołożyć starty czosnek, który wzmocni smak. 
  • Chleb do żurku wydrążamy. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na jakieś 5 minut. 
  • Ostatnim etapem jest wlanie żurku do chleba, pokrojenie jajka i podanie do stołu. 

Brzmi pysznie! Pamiętajcie, iż sekret udanego żurku tkwi w odpowiednio dobranych aromatach i smakach. Proporcje składników muszą być dobrze dobrane, gdyż głównym składnikiem żurku jest idealnie zrobiony zakwas. Łączy się go z mięsem, czosnkiem, a nawet chrzanem. Musi to dać perfekcyjną mieszankę. Istnieje wiele rodzajów tej genialnej zupy, ale naprawdę czasem wystarczy się bardziej wysilić, aby smak był nie do podrobienia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz