sobota, 14 maja 2016

Pomidorowa w trzech odsłonach


 
 
Pomidorowa to smak dzieciństwa. Wspomnienie beztroskich lat i ciepła rodzinnego domu. Warto więc od czasu do czasu przywołać te cudowne chwile i ugotować swojej rodzince pyszną pomidorową.


Klasyczna pomidorowa może być naprawdę smaczna i bardzo zdrowa. Aby jednak tak było, trzeba ją przyrządzić z dobrych jakościowo składników i tutaj będziemy potrzebować:
- kilka skrzydełek
-warzywa: pietruszka, marchew, cebula, czosnek
-przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, bazylia
-koncentrat pomidorowy.

Gotujemy rosół na skrzydełkach i warzywach, przyprawiamy i na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Podajemy z makaronem lub ryżem.
 
***
Pomidorowa może być też bardziej wykwintna i sycąca. Do jej przygotowania potrzebujemy:
-pierś z kurczaka
-cebula
-pietruszka
-marchewka
-2 ząbki czosnku
-przyprawy
-pomidory
-bułka na grzanki.

Gotujemy pierś z warzywami aż wszystko będzie miękkie. Pierś wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie razem z bułką. Do wywaru dodajemy pomidory, przyprawy i gotujemy kilkanaście minut, wszystko miksujemy na gładką masę. Do salaterek wsypujemy grzanki i smażoną pierś z kurczaka, zalewamy gorącą zupą i posypujemy świeżą bazylią.
 
***

Pomidorową możemy również przygotować w formie gęstego kremu. Tutaj będziemy potrzebować mięso drobiowe, włoszczyznę, przyprawy, jogurt i pomidory z puszki. Wszystko gotujemy razem aż do miękkości. Mięso obieramy z kości i mielimy wraz z warzywami na gładką masę. Przyprawiamy i zaprawiamy odrobiną mąki, chwilkę gotujemy. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i ze świeżym pieczywem.

Powyższe przepisy są proste w wykonaniu i nie potrzeba do nich żadnych drogich składników. Każdy znajdzie je w swojej lodówce i bez problemu przygotuje smaczną zupkę, która przypomni o wspaniałym dzieciństwie.

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz